Kasteel Duivenvoorde Voorschoten

Kasteel Duivenvoorde | Rijksmonument

Superlatieven kom ik te kort om dit grote werk te beschrijven. Vele jaren en meerdere directiewisselingen lang mogen we dit monument al onderhouden. Meerjarenschema's liggen aan het onderhoud ten grondslag. De meerjarenschema's worden door Dirk Boersma van Vakwerkhuis uitgewerkt. Verstrekt aan de begeleidend architect, die er vervolgens onderhoudssubsidie's mee werft om dit kostbare pand tot in de puntjes te kunnen laten onderhouden. Ik dook even de archieven in en zag naar ik meen 2012 als eerste jaar dat we het toneel betraden.

Achterstallig onderhoud werd alom aangetroffen en de moeilijkheid ligt in het feit dat tussen kozijn en kwast een heuse slotgracht ligt. Dus pontons regelen waarom veilig een torentje aan steigers gebouwd kan worden. Kozijn voor kozijn grondig aanpakken en deugdelijk afwerken. En dat is wel nodig, want dicht bij de kust en vol in het weer heeft dit kasteel onder de weersomstandigheden flink te lijden. Gevel voor gevel is het onderhoud steeds weer stap voor stap op een hoger plan gebracht en nu 2021 is voor de 2e maal de gehele voorgevel aangepakt. Het was een majeure klus, maar o wat vinden de vakschilders van Vakwerkhuis dit toch een mooie locatie om te werken. De beheerder zorgt zelfs voor een soepje tijdens de lunch. Dus waar wij het pand verwennen, verwennen de beheerders ons. 

Mooie bolle hoogglans verf voor buiten in een prachtig passend kleurschema. Leuk om naar te kijken. Wist u dat Kasteel Duivenvoorde een museum is? Ga er een langs, het is er prachtig.

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren.
Klik op akkoord om door te gaan.