Renovatie Landhuis de Heiligenberg Leusden | Rijksmonument

Huize den Heiligenberg Leusden | Rijksmonument

Waar zal ik beginnen !  De start van dit enorme grote werk ligt in iedergeval in 2015. Tot op vandaag duurt deze renovatie voort en we zijn nu toch al 2021. Ook voor 2022 staan weer onderdelen gepland om gedaan te worden.  Deze klus bleek wel wat lastiger dan ik ooit vermoedde.

In 2015 werden enorme houtrot herstelwerken uitgevoerd door een aannemersbedrijf. De muurplaten van het pand op de muur \ onder het dak bleken te ver aangetast door houtrot. Derhalve werd rondom een nieuwe lijst (van meer dan 1m1 hoog) aangebracht. Maar wat was de oorzaak van deze rot? Nader onderzoek volgde en het bleek dat ergens in het grijze verleden de muren en de lijsten rondom behandeld waren met een (destijds bekende) probleemoplosser. Een dikke scheuroverbruggende spuitpleister. Destijds werden veel van dit soort panden in de wijde omgeving met dit 'revolutie' materiaal behandeld. A. het was dik, dus het vereffende en bracht alles onder de laag wat niet deugde en B. het was scheuroverbruggend dus ja je zag de ellende van je eigen pand niet meer terug.  Eigenlijk zoiets als een dikke maskaralaag op een oude gerimpelde vrouw. Destijds lastiger te beoordelen was wat voor ellende een dergelijk product eigenlijk naar de toekomst zou veroorzaken. Het blijk ook waterdicht en dampdicht en tja, dit aangebracht op antieke hydraulische mortels op oude baksteen? Bekend is ook bij dit pand dat delen muur een nogal hygroscopische werking hebben en derhalve enorm veel vocht in de (bijna 1 meter dikke) muur hebben. DeHeiligenberg is namelijk in de fundamenten vele malen ouder dan het pand uit begin 1800 welk er nu op staat. Bekijk de foto en je ziet dat het pand uit een linker- en rechter huis plus een middengedeelte bestaat.

De houtrot kwam dus voort uit het feit dat alles potdicht gespoten en geschilderd was en derhalve niets meer iets kon ademen. Proefondervindelijk bleek ook dat de onderliggende Hydraulische stuukmortel een vernetting aan scheuren had. Nieuwe majeure problemen in de maak.  Boersma !, Komen !, Wat te doen ? \ en ja dit is pijnlijk want de lagen moeten eraf en ademende lagen moeten erop! Dus dit gaat tijd, materiaal, mankracht en geld kosten. Proeven uitvoeren voor de snelste te verwijderen methode. Stralen? IJsstralen? Waterjetten? Of gewoon verwijderen met afbijt? Peel Away? Fohnen en branden plus afsteken? Het werd het laatste. De meest arbeidsintensieve, want dat was de enige manier om de onderliggende ondergrond te behouden en er niet nog meer schade zou komen. \ Zo gezegd, zo gedaan en we begonnen manhaftig aan het rechter huis entreezijde. Het was 2015.

We kregen onbekend bezoek. Een oude man op een oude fiets. Duidelijk gepensioneerd, maar ook gepassioneerd want hij was zeer geintresseerd in wat we deden. Maar, zei hij, ik weet het natuurlijk niet zeker, maar ik meen wel eens vernomen te hebben dat die scheuroverbruggende spuitverf van vroeger juist die eigenschap had omdat er asbest vezels in verwerkt zaten ! Een Bom !! Na overleg hebben we professioneel laten onderzoeken en ja er zat een promillage aan asbest in de spuitverf van de jaren 60 en het werk aan de muren werd stilgelegd. Vele onderzoeken door asbestsaneringsbedrijven volgden en het werd uiteindelijk 2019/2020 alvorens de geschiedenis verder gaat aan de muren. Ondertussen concentreerden wij ons op het houtwerk.

2016 / 2017 / 2018 / 2019 / 2020 Werd in delen, geveldeel na geveldeel alle verf van de buitenkozijnen afgefohnt en gebrand. Onderzoek werd gedaan naar de originele oudste kleuren (bruintinten) maar het pand werd vervolgens in de landgoedkleuren van het Landgoed gezet. ( Kleurenadvies ooit ook door Vakwerkhuis Schilders zorgvuldig samengesteld ) Ook werden alle stalen monumentale stalen voorzetramen ( Engels van fabrikaat ) uit de dertiger jaren van de vorige eeuw zorgvuldig hersteld door een vakkundige Smit ( Hoefakker Garderen ) en wij verzorgden voor alle ramen Isolerend monumentaal dubbelglas \ isolatieglas met een licht vertekende buitenruit behorend bij de jaren 30. Zwart kader \ stopverfzoom. De isolatieschil van het huis is door deze actie behoorlijk toegenomen. Het binnen- buitenwerk (in dit geval achter de voorzetramen en de originele achterliggende werk werd volledig aangepakt en goed geschilderd.

Eind 2019, begin 2020 heb ik mijn volledige bedrijf \ alle vakmannen en vrouwen op curses gedaan ( zelf dan ook maar ). Asbest saneren met oog voor jezelf ( gezondheid ), milieu ( omgevingsbesmetting  ) en goede afvoer naar verwerkers. Een leuke pittige ervaring. Sindsdien onder strikte leiding van een buro welke asbestsaneringen begeleid ( even tussen beide, je kunt beter begeleider zijn dan saneerder ) zijn wij met blijdschap begonnen aan een monsterklus asbest verwijderen op een traditionele anier om zo weinig mogelijk van de ornamenten en sierdelen van het oude huis te vernielen.  Ok hebben we eigen mensen opgeleid tot stukadoor ( speciaal voor Hydraulische Mortels van Keim ) om achter het saneerwerk aan de gevels vol te behandelen met Keim Mortels en daarna met Keim Mineraalverven. Het resultaat na 8 jaar noeste arbeid staat hier voor u in foto's afgedrukt. 

Meestal doen wij kleinere klussen \ maar mocht u echt professioneel iets echt grondig willen aanpakken bel ons: Vakwerkhuis 033 286 7021 en vraag naar Dirk Boersma.

 

 

 

 

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren.
Klik op akkoord om door te gaan.