Restauratie Vestibule van Landhuis de Heiligenberg | Rijksmonument

Dit is een wel heel bijzondere restauratie geweest.

In mei 2021 kregen we de opdracht de Vestibule van Landhuis de Heiligenberg te schilderen. Na wat peuteren aan de dikke lagen verf die op de ornamenten, de deuren en het plafond waren geschilderd, kwamen we er achter dat onder deze oude lagen een ware schat verborgen lag. We hebben kleuren trapjes opgezet. Analyse gedaan naar de ornamenten. (waar komen ze vandaan, wat voor materiaal etcetera) Hoe is dit alles bevestigd op wanden en deuren. Wat ontbreekt er allemaal , welk door de jaren kapot is gegaan en of gewoon verdwenen. Plus hoe kunnen we dit alles herstellen. De restauratie was begonnen.

Weken, ja maanden zijn twee van onze vakmensen bezig geweest met het uitsteken van de ornamenten tot het basis oppervlak. We maakten middels siliconen mallen kopiën van ornamenten welke we exact namaakten. Het kleurenplan werd opgezet. De materiaalkeuzes gedaan. Ruggespraak werd gehouden met een toprestaurator waar ons bedrijf nauw mee samenwerkt. En zo gezamenlijk zijn we dit monnikenwerk waarin hoge precisie vereist werd aangegaan. 

Originele kleuren zitten op de ornamenten en de deuren. 23.75 Karaats bladgoudpoeder vermengd in papaverolie is volgens het oude patroon en de oude belijning met het penseel opgebracht. De Spiegel is gezet in bladgoud glans en bladgoud mat. De marmeren vloer hebben we zelf tot P1500 gepolijst. (niet gladder, anders glijden we uit). Een topproject !

Het blijk middels onderzoek dat de ornamenten op wanden en deuren destijds begin 1800 uit een Franse catalogus kwamen. Gewoon te koop. 'Massa productie' mallen gietwerk van circa 200 jaar terug. Ergens zijn deze netjes aangebracht op de wanden en beschilderd op een losse vluchtige manier. Chic maar niet overdone.  Welgesteldheid mocht getoond, maar niet over de top. Het werd geschilderd in een landelijke stijl, een beetje grof en niet te strak. Uit alles blijk middels onderzoek dat de belijning losjes neergezet was en soms wat dikker en dan weer wat dunner.

Dit alles is geheel teruggezet en vervolgens is de schilderijlijst van de spiegel nog geheel in het glans- en matgoud gezet. Het geheel van deze restauratie heeft in doorlooptijd zo'n half jaar geduurd.  We zijn zeer trots en dankbaar dat wij van Vakwerkhuis schilders een zo'n prachtig werk mochten uitvoeren. 

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren.
Klik op akkoord om door te gaan.